Natuurlijk, zelfvoorzienend en kleinschalig

boerderij kleinerformaat

 

Aan de Brink, midden in het Drentse esdorpje Doldersum, ligt kaasboerderij “De Zeven Koeien”. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kleine boerderij. Ter plekke wordt de melk verwerkt van de ongeveer zeven koeien die de boerderij telt. Van de melk wordt op ambachtelijke wijze rauwmelkse kaas, yoghurt en kwark gemaakt. De zuivelproducten, en ook vlees van eigen veestapel, worden verkocht vanuit het eigen boerderijwinkeltje.

Natuurlijk, zelfvoorzienend en kleinschalig


Milieubewust zijn en zelfvoorzienend zijn, twee begrippen die veel aandacht krijgen op “De Zeven Koeien”. De natuurlijke manier van boeren staat garant voor afwezigheid van kunstmest en chemische middelen bij de teelt van gras. Het natuurlijke ritme van de seizoenen wordt gevolgd. De koeien krijgen hun kalveren in de voorjaarsmaanden, zodat ze vooral melk produceren in de zomer, wanneer er vers gras groeit.

Er wordt kleinschalig gewerkt met individuele aandacht voor het dier. Het bijproduct van de kaasbereiding, de wei, wordt binnen de boerderij nuttig ‘gerecycled’. Het wordt gevoerd aan het jongvee, dat daarmee een aanvulling op het (gras)rantsoen krijgt. Op energiegebied dekt een PV-zonnedak volledig de jaarlijkse energiebehoefte van woonhuis en bedrijf.

Micro-dairy 

Kaasboerderij De Zeven Koeien kan vanwege schaal en werkwijze worden aangeduid als 'micro-dairy'. Dit begrip krijgt met name in de VS en Groot-Brittannië opgang als tegenhanger van de steeds grootschaliger opererende reguliere landbouw.


Boerderijwinkel 

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust langs in de boerderijwinkel die dagelijks geopend is. U vindt er zuivel en vlees van eigen boerderij, alsmede andere Drentse streekproducten. Ook voor het opmaken van cadeaumanden en kerstpakketten kunt u bij ons terecht.

Wilt u kaas bestellen die u wordt toegezonden? Dat kan ook! Neemt u dan contact met ons op via het bestelformulier op deze site. 

Om onnodig gebruik van verpakkingsmateriaal te voorkomen, vragen wij u zoveel mogelijk om voor melk en yoghurt eigen verpakkingen mee te brengen.

Excursies


Groepsexcursies kunnen worden verzorgd op afspraak en kunnen tevens worden gegeven in het Engels, Frans en Duits.