Natuurlijk, zelfvoorzienend en kleinschalig

IMG 8068Natuurlijk is ook de voeding van de dieren van belang. Onze koeien eten het hele jaar uitsluitend gras en klaver van eigen grond. Daarmee kunnen we zeggen dat onze kaas 100% grasgevoerd (of eigenlijk 100% gras, klaver en kruiden) gevoerd is. 

Aangetoond is dat melkproducten, afkomstig van 100% grasgevoerde koeien, meer onverzadigde Omega-3 en minder Omega-6 vetzuren bevatten dan melkproducten afkomstig uit de “normale” melkveehouderij. Een hoger aandeel Omega-3 vetzuren in de voeding heeft onder andere een gunstig effect op de preventie van hart- en vaatziekten bij de mens. Ook de Groninger Blaarkop draagt daaraan een steentje bij in onze kaas.

Uit onderzoek is gebleken dat melk van dit koeienras een relatief hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren bevat. Bij de kaasbereiding worden aan de rauwe melk enkel lebstremsel en melkzuurbacteriën toegevoegd. Dit leidt tot een ambachtelijk gemaakte rauwmelkse kaas vrij van kunstmatige toevoegingen en E-nummers. De kaas wordt gemaakt in verschillende formaten, variërend van 0,5 tot 5 kilo. Het is verkrijgbaar met diverse kruiden.